Здружение за педагогија, промоција и заштита на културното наследство

Гордана Велков

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged.

Повеќе за авторот

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

„Сеќавање за м-р Ристо Палигора (1961 – 2018)“

Здружението „Македонида“ Ве поканува на настанот: „Сеќавање за м-р Ристо Палигора (1961 – 2018) со промоција на книгата – водич Седум цркви во Пелагонија, Мариово и Преспа во издание на Здружението Македонида од Скопје“ Промотор – Владимир Ѓорески Со поддршка на Меѓународната ликовна колонија „Де Ниро“ – Битола Културен и информативен центар – Битола Четврток […]

Прочитај повеќе јануари 23, 2024 во 10:20 am

Настани кои ја одбележаа 2023 година за здружението Македонида и нашите соработници

Настани кои ја одбележаа 2023 година за здружението Македонида и нашите соработници Здружението „Македонида“ Ви посакува Среќна Нова 2024 Година и весели божиќни празници, нека новата година биде исполнета со убавини и успеси! Во 2023 година, здружението „Македонида“, активно соработуваше со сите релеванти институции од Македонија. Посебно би напоменале дека во 2023 година, нашето здружение, […]

Прочитај повеќе јануари 2, 2024 во 5:45 pm

Завшрен проект Уметничка резиденција 2022 „A/R Каљари-Скопје”

Автор: Г. Велков  Уметничка резиденција 2022 „A/R Каљари-Скопје” Уметници од Сардинија во периодот од 18.09.2022 до 02.10.2022 престојуваa во арт резиденцијата на здружението „Македонида“, Атинска 2, Скопје каде ги изработуваа своите дела и на 01.10.2022 беа прикажани на завршна работна изложбa во прoсториите на резиденцијата. Исто така и македонските уметници од Скопје во периодот од […]

Прочитај повеќе декември 18, 2023 во 10:41 am

Уметничка резиденција 2022, „A/R Каљари-Скопје”

Уметничка резиденција 2022, „ A/R Каљари-Скопје” Изложбата ќе биде отворена на 28 ноември (вторник) во 19 и 30 часот  Изложбата „A/R Каљари-Скопје“ има за цел обединување на делата изработени за време на Уметничката резиденција во 2022 година помеѓу двете места (Скопје / Сант Антиоко, Сардинија). A/R (andata e ritorno; повратен пат) е патувачки дневник на […]

Прочитај повеќе ноември 26, 2023 во 11:01 am

ИЗЛОЖБА „КРШЛИВОСТА НА СВЕТУЛКИТЕ“

ИЗЛОЖБА „КРШЛИВОСТА НА СВЕТУЛКИТЕ“ Музеј на град Скопје, 2023 Рецензент: Гордана Велков Уметноста на македонската сликарка Надја Петровиќ во нејзиниот втор сликарски циклус, наречен „Кршливоста на светулките“, ја сочинуваат дела во масло на платно во голем формат. Тие уште на прв поглед предизвикуваат љубопитност и веднаш како да ви подаваат рака и ве внесуваат во […]

Прочитај повеќе мај 29, 2023 во 2:06 pm

25 години постоење (1998 – 2023) – Здружение за педагогија, промоција и заштита на културното наследство „Македонида“

М-р В. Таневски и  Г. Велков Историјатот на здружението Македонида започнува во 1998 година со имплементација на проект „Едно училиште – еден споменик“, чија цел беше внесување на културното наследство во образованието на младите генерации со цел подигнување на свеста за значењето, заштитата и презентацијата  на културното наследство во Република Македонија. Овој проект се покажа […]

Прочитај повеќе мај 23, 2023 во 4:51 pm

Уметници во Резиденција – Програма со Артисти од Јужна Америка

Благодарение на големите гласови на Македонида кои се залагаат за важноста на македонското византиско наследство, „The New Times“ дојде во Северна Македонија да напише приказна за црквата „Свети Ѓорѓи“ во Курбиново и нејзината конзервација. Артиклот беше објавен од Селестин Бохлен од Парис на 15 јули годинава. Од 14 август до 1 септември, фондацијата „Македонида“ организира […]

Прочитај повеќе август 9, 2019 во 1:33 pm