Здружение за педагогија, промоција и заштита на културното наследство

ПроектиПроекти во тек

Подготовка на презентација на Проектот „Свети Места“ во Хале, Германија

Проектот се состои од изложбаа на фотографии „Свети Места “, којашто веќе беше промовирана во Франција, потоа од серија предавања на тема од македонското културно наследство, како и од презентација на книгите-водичи на Македонида. Проектот се реализира во партнерство со Институтот за католичка теологија и дидактика на Филозофскиот Факултет III за Педагогија при Универзитетот Мартин Лутер, Хале-Витенберг (“Institut für Katholische Theologie und ihre Didaktik Philosophische Fakultät III – Erziehungswissenschaften Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg”), во рамки на кампањата на Европската комисија – Европската година на културното наследство - “EYCH 2018”. За вклучување на проектот во европската кампања помогна ангажманот на мрежната организација од Брисел „Иднината на религиозното наследство“ - ( “Future of Religious Heritage “ ), чиј член е Здружението Македонида веќе цели пет години.

Проектот ќе се реализира во Хале во Октомври 2018 година.

погледни повеќе

Седум цркви во Пелагонија и Преспа, нова книга-водич на англиски јазик

Seven Churches in the Regions of Pelagonia and Lake Prespa

Публикацијата се подготвува,дизајнира и печати во издание на Македонида со поддршка од бизнисменот и филантропот Ричард Х. Дрихаус од Чикаго.

Публикацијата се очекува да излезе од штампа во Скопје на почетокот на 2019-та година.

погледни повеќе