Здружение за педагогија, промоција и заштита на културното наследство


Настани

„Сеќавање за м-р Ристо Палигора (1961 – 2018) со промоција на книгата – водич „Седум цркви во Пелагонија, Мариово и Преспа“

25.01.2024 | Културно и информативен центар – Битола

На 25.01 во  свечената сала на Културно и информативен центар – Битола се оддржа настан во „Сеќавање за м-р Ристо Палигора (1961 – 2018) со промоција на книгата – водич „Седум цркви во Пелагонија, Мариово и Преспа“ во издание на Здружението „Македонида“. Во која м-р Ристо Палигора е автор на текстот посветен на Рождество на пресв. Богородица – манастир Сливница. На настанот се присетивме на нашиот драг колега м-р Ристо Палигора, а беше прикажан и документариот филм “The Church St. George at Kurbinovo, History, Cultural Significance and Conservation”, чиј што сценарист беше м-р Ристо Палигора
Би сакале да изразиме благодарност на: Меѓународната ликовна колонија „Де Ниро“ – Битола на Драги Филевски за поддршката, промоторот Владо Ѓорески и домаќинот Културен и информативен центар – Битола.